Červen


        Všem dětem přejeme k jejich svátku příjemný poslední měsíc jejich, trochu podivného, školního roku.

      Po uplakaném květnu vás, milé čtenáře rádi vítáme v červnu doufajíc, že se konečně počasí umoudří a bude se chovat tak jak se v tom kterém měsíci sluší a patří. Letošní máj naplnil měrou vrchovatou znění pranostik že: "v máji nemá pastýři oschnout hůl" a druhé "studený máj v stodole ráj". Na ráj jsme zvláště zvědavi, protože potraviny zajímají všechny, v kvalitě i ceně. Na květen obvykle vychází termín Mariánské pouti a letos tedy se konala v už poměrně uvolněné atmosféře, po předchozím, velmi dlouhém omezení veškerých akcí.
      Pouť jako obvykle začala v obci Těně u kapličky sv. Václava. Od kapličky poutníci putují do CHKO Brdy a lesem pokračují do zaječovského kostela. Pouť lesem letos musela být výrazně zkrácená. Po takříkajíc tradiční trase je nutné před Zaječovem překonat potok. V předchozích letech to byl vždy snadno překročitelný malý potůček, letos ovšem byl výrazně dotovaný vydatnými dešti a z malého příjemného potůčku se stal těžko překročitelnou překážkou. Pořadatelé proto museli trasu pozměnit, z lesa vyjít cestou u Peškova dubu a k Zaječovu pokračovat po silnici, která je naštěstí ve víkendových dnech celkem klidná.

 Kaplička sv. Václava v Těních a začátek cesty poutníků.





   Trasa pouti.


Foto č. 6,7: Peškův dub v létě a v zimě. Je vidět, že jde o velmi majestátní strom, který zasluhuje úctu a ochranu všech.



 Poutníci dorazili v klidu a pohodě kolem 12. hodiny ke sv. Dobrotivé. 



  Příchod poutníků ke kostelu Zvěstování P. Marie, zastavení u misijního kříže.


Poutníci prošli kostelem kolem místa "Zjevení Panny Marie" a "kapličky sv. Dobrotivé" a pak se věnovali zaslouženému odpočinku po poměrně dlouhé cestě. Malé pohoštěním připravili zaječovští farníci.

 Příchod poutníků do kostela a cesta k místu zjevení.



 Chvíle odpočinku.




      V posledních letech každá pouť začíná v Těních,(jméno je zřejmě odvozeno od původního Tienna, Tienn, Tien na Těny a posléze Těně - vše je (byl) výraz pro stín)  malé obci na rozhraní Středočeského a Plzeňského kraje. Nikdy jsme se této velmi pěkné vesnici nijak nevěnovali a bereme to jako naši chybu a vážné opomenutí.  Pokusíme se vše trochu napravit. Obě vesnice Těně s osadou Smolárna i Zaječov, krom toho, že těsně přiléhají k bývalému vojenskému újezdu, nyní k CHKO Brdy, tak je spojuje i společná historie. Ves byla podle převora svatodobrotivského  kláštera M. B. Branda věnována klášteru třetím synem zakladatele Budislavem, roku 1291. Po zchudnutí a zadlužení rodu Zajíců byl klášter s veškerým příslušným majetkem zakoupen za odhadní cenu panem  Ladislavem z Lobkovic, tedy i s vesnicemi Zaječov a Těně. Lobkovic upadl v nemilost u císaře Rudolfa II. a veškerý jeho majetek byl zabaven a  přešel do majetku a správy královské komory. Ves byla především zemědělská, zemědělství nebylo schopné v té době uživit všechny obyvatele a tak část obyvatel hledala zaměstnání a obživu ve strašické slévárně, nebo provozovala různá řemesla např. ševci, kováři a pod. 
      Pro obec byla nejvýznamnější návštěva T.G. Masaryka při cestě na Brdskou střelnici 27.května 1930. O návštěvě je zápis v těňské obecní kronice s podpisem prvního československého prezidenta.
      Obci se nevyhnulo povinné zakládání JZD, odliv mladých lidí do měst a větších obcí. Hodně volných domů zakoupili lidé z měst k rekreaci. V současnosti se situace zlepšuje díky snazší dostupnosti míst s pracovními příležitostmi a příjemnému bydlení v klidném místě s krásným prostředím a okolím. Dnes mají Těně 274 obyvatel. Více na   https://www.tene.cz/obec/historie/.

      Začátek slavnostní poutní mše byl stanovený na 14. hodinu a předcházelo jí vystoupení pěveckého smíšeného Svatotomášského sboru. Je škoda, že nejsme vybaveni na pořízení zvukového záznamu, nemůžeme tady pro vás zprostředkovat krásný zážitek.

  Svatotomášský sbor při svém vystoupení.



      Slavnostní poutní mši celebroval správce hořovické farnosti P. Stefan Wojdyla spolu,  s knězi od sv. Tomáše. Velmi si ceníme přístupu P. Williama, který, ač nejstarší, pokud mu zdraví dovolí, nikdy zdejší Mariánskou pouť nevynechá. 

  Doyen  Augustiniánů u sv. Tomáše P. William Faix při poutní mši.


        Příchod kněží do chrámu.



 Záběry z bohoslužby. Mše byla slavena v českém jazyce, některé části v angličtině a španělštině. Mezi        poutníky z Česka byli tradičně i příslušníci jiných národů, kteří tady dlouhodobě žijí. 





     Poutníci při mši. 



Mše byla nádherná a předznamenala (snad) návrat k normálnímu životu bez omezujících opatření. Na závěr přidáváme společnou fotografii kněží, kteří celebrovali slavnostní bohoslužbu při XXIV. Mariánské pouti. Představujeme kněze zleva:

 P. Juan Provecho OSA, P. Imman Abellana OSA, P. Stefan Michal Wojdyla, P. Andrés Ampudia OSA,
  P. William Faix OSA.


      Na 22. května připadá svátek sv. Rity, která byla kanonizována 24. května 1900. Připomínáme výročí alespoň dvěma snímky.

 Vzpomínka na sv. Ritu u oltáře sv. Kříže, na kterém je soška umístěna.


 
Soška sv. Rity.


       Na závěr nás potěšila na poslední májové mši milá návštěva. Cestu do našeho kostela na sobotní mši přes brdské kopce, vážila skupina mladých katolíků z farnosti Svatá Hora. Za milou návštěvu upřímně děkujeme a připomínáme ji  třemi posledními snímky.





       V tomto místě náš červnový příspěvek si dovolujeme skončit. Snad se už omezení, která jsme více než rok všichni prožívali, zpátky nevrátí a epidemie COVIDu 19 se nebude znovu opakovat a stane se pouhou a nepříjemnou vzpomínkou. Blíží se čas prázdnin, dovolených a cest do zahraničí, nebezpečí se zase výrazně zvýší. Prosíme za všechny cestující o boží přízeň a pomoc a každého z cestujících o velkou obezřetnost.


 Ať každý prožije léto ve zdraví a podle svých představ.

 Za pozornost, schovívavost a přízeň děkují autoři:


     V. M. S. + V. H. 

...........................................................


Bohoslužby v červnu:

      5. června - mše svatá se nekoná

          12., 19., 26. června - bohoslužba začíná ve 14 hodin




*************************************************************************



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Červenec

Prosinec

Červen