Prosinec

 


Přátelé,

    opět se hlásíme s přicházejícím posledním měsícem roku, časem adventu, Vánoc a "výměny" starého roku za nový s opakující se vírou, že bude určitě lepší něž ten starý. Vždycky se ale něco zvrtne a všechno je jinak.

      Listopad je už tradičně měsícem, největší akce konané v prostorách augustiniánského kláštera v Zaječově. Tou akcí je  výstava "Šikovné ručičky". Klášter se stává ve dvou dnech na několik hodin místem setkání návštěvníků a šikovných lidí, kteří chtějí ukázat svoji řemeslnou i uměleckou dovednost, a při tom své výrobky nabídnout pro užitek i pro potěšení.


                                                    To byly Šikovné ručičky 2023



      Listopad je trochu zvláštní měsíc. Podzim se blíží ke svému konci, zima ještě vlastně nezačala a tak počasí ukazuje co všechno dovede. Stánkaři ve stáncích museli prokázat velkou odolnost a vytrvalost. Počasí dokládají následující fotky.






      Procházka po nádvoří tak trochu ukazuje vystavovaný sortiment výrobků. Myslíme si, že bylo z čeho vybírat.









      Své tradiční místo zaujali "trpaslíci - tesaříci". Parta šikovných a pracovitých lidí kteří, jak se zdá, hledají další budoucí "tesaříky". Určitě by jich bylo potřeba dost, aby dokázali opravit všechno co je třeba a hlavně aby se udrželo řemeslo a kvalitní ruční práce i pro budoucí generace. Aby řemeslo se nedělalo jen formou například 3D tiskáren a robotů, ale zůstal na další časy i kdysi proslavený český fortel.





      Děti si na výstavě mohou vyzkoušet svou šikovnost v "dílničkách", které jsou součástí každé výstavy pořádané v klášteře agenturou Regionart. Možná, že se za pár roků s některými z dnešních učedníků setkáme na druhé straně výstavního pultu nebo ponku jako s mistry.







      I na chodbách kláštera bylo možné mimo dílniček, objevit spoustu zajímavých a pěkných věcí.





      Chladné počasí, ale i dobrá pohoda si vyžádaly návštěvu zakončit nějakou "chuťovkou". A bylo toho na výběr docela dost. Káva, čaj, svařák, pivo ale i něco hmotnějšího, jako jsou třeba palačinky, klobásy, párky v rohlíku a určitě ještě něco dalšího, na co si při psaní nevzpomínáme. Kdo výstavu navštívil, určitě nelitoval.





      Příprava akce jakou výstava určitě je, vyžaduje spoustu organizační ale i fyzické a mnohdy namáhavé práce. Na snímku se podařilo zachytit malou část organizátorů výstavy ve chvíli odpočinku. Jistě jim vhod přišel nejen horký nápoj, ale i trochu tepla z nedalekého ohniště. Určitě si obojí plně zasloužili, odvedli stejně jako ostatní pořadatelé velmi dobrou práci. Uzavřením klášterní brány jejich práce zdaleka neskončila všechno je potřeba rozebrat, uložit a mít připravené na příští výstavu.



      K výstavě byly letos opět přidány komentované prohlídky kostela Zvěstování Panny Marie, který je součástí kláštera. Letos se podařilo získat "mladou krev". Snad se mladé průvodkyni tahle dobrovolná práce zalíbila a ujme se jí i při příštích akcích.
      Tady naše krátká procházka výstavou končí. Pořadatelům děkujeme za práci a tím i propagaci Svatodobrotivského kláštera a kostela. Přejeme, aby jim elán a síly vydržely i do příštích ročníků, i když máme obavy, že organizace takové akce bude čím dál složitější. Čas ukáže...

      Začíná adventní doba. Chceme popřát všem, kteří si třeba i jen náhodou otevřou tenhle blog, klidně prožitý advent bez zbytečných stresů, klidné a požehnané Vánoce mezi blízkými a milými lidmi a aby rok 2024, který se nevyhnutelně dostaví, byl už konečně šťastný. Nemusí být přímo veselý, hlavně aby nebyl smutný.


**************************************************



                          Požehnané Vánoce všem lidem dobré vůle přejí  


                                                           V.M.S. + V.H.


*****************************************************************************

P.S. -

         





 

           ********************************************************************************        



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Červenec

Červen