Květen

 

  

 Vítejte milí přátelé a čtenáři v máji. 

      Určitě si všichni přejeme, aby byl co nejhezčí, protože má v našem vědomí pověst mimořádného měsíce, také díky Máchově básni a dílům mnoha jiných spisovatelů a básníků, je mariánským měsícem a jsou konány Mariánské pobožnosti. V Čechách mu předchází mladými oblíbené a poněkud bujaré "pálení čarodějnic". Tato tradice přetrvává hlavně na vesnicích, stejně jako Staročeské máje.  Májům předchází několik týdnů trvající nácvik tradiční České besedy. Před dnem májů mají kluci povinnost opatřit máj, děvčata ji musí ozdobit a do druhého dne ji všichni společně musejí ohlídat před zcizením. Každá májovnice musí od svého tanečníka dostat před dům ozdobenou břízku - májku. Od rána všichni "májovníci" v krojích a za doprovodu hudby obcházejí vesnici a zvou všechny na podvečerní zatančení České Besedy pod májí. Máje jsou zakončeny poražením májky a bojem chlapců o její špičku. Den bývá ukončen taneční zábavou.

                Příchod májovníků k máji a "zvací" hudba, která je provázela po cestě po celé vsi 



 Česká beseda pod májí



 Souboj o špičku májky a hrdý vítěz




      Tahle  stručně popsaná tradice bohužel pomalu, ale nenávratně mizí. Máme srovnání s dobou našeho mládí, nebudeme raději počítat jak dlouho je pryč, ale zájem je čím dál tím menší. Nechceme ale plakat nad tím co pozvolna a nenávratně mizí, ale věříme, že se tradice ještě nějakou dobu udrží. Když pro nic jiného tak alespoň pro radost a vzpomínky dříve narozených.
      Ještě je jedna nenáročná tradice a na ni bychom nikdy neměli zapomenout. Pánové, nezapomeňme 1. máje pozvat své manželky, přítelkyně, snoubenky k polibku pod rozkvetlý nebo alespoň trochu zelený strom.

      Poslední dubnová sobota nám všem ukázala vlídnou tvář jarního počasí. Slunce a teplo vylákalo do přírody spoustu lidí a na vstupech do CHKO Brdy byla málem tlačenice. Při procházce nás zaujala  zdánlivě všední a nenápadná věc. Kdo si kdy povšimne jak se krásně rozevírají a postupně mění květná poupata okrasných a užitkových stromů? Většinou jsou dost vysoko a tedy mimo náš zběžný pohled a všimneme si až  květů. Podělíme se s vámi o pohled na zvolna  rozvíjející se poupata kaštanu (Jírovec maďal). Stojí opravdu za prohlídku a nejen kaštan ale i třeba javor a určitě se najdou i další zajímavé stromy. Jen se nedívat jen pod nohy, ale občas i zvednou oči k nebi.

Rozvíjení poupat kaštanu






Krásné počasí bylo velkou vzpruhou pro děti, které mají za sebou dlouhodobé omezení vyučování ve školách, nemohly se setkávat se svými spolužáky a kamarády a tak o rodiči připravenou vědomostní a trochu detektivní hru v přírodě,  nazvanou "Hurvínkova cesta" byl mezi dětmi velký zájem. A nejen mezi "domácími" dětmi a jejich rodiči, ale i návštěvníky obce. Jednu zastávku z uvedené hry jsme se vám pokusili ukázat  alespoň na fotografií.

Ukázka z Hurvínkovi cesty - znalostní test

     

 Zjišťujeme, že o malované putovní kamínky je mezi dětmi stále velký zájem. Dokonce byl do této akce zapojen i sv. Jan Nepomucký. Tedy ne že by dostal na starost nějakou novou duchovní oblast o kterou se má jako svatý nově starat, ale "kamínkáři" u jeho sochy před zdejším kostelem zřídili směnárnu k výměně kamínků. 

 Sv. Jan Nepomucký a "kamínková směnárna"



Kamínky jsou malovány jako malá umělecká dílka a jeden, s podobou ptáčka si našel hnízdo při pravé straně bočního vchodu do kostela. Jak se vám líbí?

Tenhle ptáček měl hnízdo v kostelním vchodu


    
  Protože se situace s nákazou Covidem-19  sice zvolna, ale zatím stále vytrvale zlepšuje, je naděje, že se letošní XXIV. Mariánská pouť uskuteční v obvyklém čase. Otázkou zůstává, jak se do jejího konání změní nařízená bezpečnostní opatření a omezení. Chceme věřit, a snad nás naše víra nezklame, že se nestane nic neočekávaného. Přijměte prosíme naše pozvání a zároveň omluvu, že možná ledacos bude při pouti jiné, než v předchozích letech.


XXIV. Mariánská pouť



                            

      Týden po Mariánské pouti přichází svátek Letnic - seslání Ducha svatého, Boží hod svatodušní nebo svatodušní svátky, jak kdo chce tento den pojmenovat. Je nám zřejmé, že všichni vy, naši čtenáři, o tomto svátku víte, chceme jen ho připomenou aby v dnešní, trochu zvláštní době, nezapadl. Termín Letnic je pohyblivý a vypočítává se podle termínu Velikonoc. V letošním roce připadají Letnice na 23. května.

Letnice v Ingeborském žaltáři (kolem roku 1200)



      Abychom připomněli všechny  významné události pátého měsíce, připomínáme ještě další krásnou a velmi zajímavou událost. Tou je letošní Noc kostelů, která je stanovena na 28. května. Pokud smíme radit, využijte této možnosti každý, kdo jste to ještě nikdy neudělal. Věřte, stojí to za to. Noční atmosféře v chrámu se snad vyrovná jen vánoční půlnoční mše. Při ní ale není příliš možností si prohlédnout celý kostel i jeho obvykle běžně nepřístupná zákoutí. Radíme tedy, kdo můžete využijte této vzácné možnosti. Jinak budete na novou příležitost čekat zase celý jeden rok, nebo i déle, protože každoročně se neotevírají všechny kostely..

      Tady a v tomto okamžiku svoje květnové povídání ukončíme. Přejeme vám i nám, aby se nepříjemná nákaza konečně odporoučela  a mějme  dostatek víry, odolnosti, optimismu a dobré nálady, K tomu všemu ať nám všem pomáhá vzájemná úcta, ohleduplnost a  boží požehnání.

   Za přízeň pozornost a tím i podporu děkují autoři

                                                            
    V. M. S. + V. H.

.................................................................................................................

Bohoslužby v květnu:

 
  1. května 2021 - mimořádně se koná mše v obvyklém čase

  8. května 2021 - mše se nekoná

15. května 2021 - XXIV. Mariánská pouť - poutní mše začíná ve 14. hodin

22., 29. května 2021 - mše v tyto dny začíná v obvyklou dobu





************************************************************************




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Červenec

Prosinec

Červen