Prosinec


Milí čtenáři a přátelé, 

      pokud jste byli zklamáni, že jste se se začátkem posledního měsíce roku nedočkali našeho příspěvku vězte, že to nebylo způsobeno naší neochotou pracovat, ale technika (kterou podezříváme, že se řídí nám neznámými zákony) si vybrala jakousi zdravotní dovolenou a dva týdny odmítala spolupráci. Až teď zvítězil "člověk odborný" a přiměl ji ke spolupráci.

Prosinec je nejen posledním (zčásti) podzimním měsícem, ale i prvním zimním, adventním a vánočním časem. Proto se ve foto přehledu věnujeme především podzimnímu období.










      Podzim ukazuje svoji proměnlivou, vlídnou i nepřívětivou tvář. Předvádí nádherné západy slunce i mlhu, jak říká paní Bohdalová  v úvodu k Rákosníčkovi, je hustou tak, že by se nechala krájet. Krajinu, známé a mnohokrát zažité pohledy hodně změní. Ostatně posuďte sami.

      Pravidelnou a největší událostí podzimu je výstava "Šikovné ručičky". Letos proběhla opět v prostorách kláštera a bylo na ní k vidění spoustu zajímavých a krásných věcí pod pečlivým dohledem sv. Augustýna.









      Děti si dokázaly najít vhodné místo, kde si mohly vyzkoušet svoji zručnost a výtvarný talent. Dobrodružnější povahy mohly vyzkoušet jízdu na koních. Zatím jen na ponících, ale jde hlavně o zkoušku odvahy a pak se možná ukáže co bude dál, jestli se zážitek z dětství promění v lásku ke koním. nebo zůstane jen vzpomínkou na dětská léta.





      Na výstavách nikdy nechybí ukázky tradičních řemesel. Na té letošní byli vidět tesaři s ukázkou opracování trámů sekerou, řezbář se svými výrobky, kováři s ukázkou ručního kování a sedlář s ukázkou zpracování kůže.









      Počasí příliš pobytu na čerstvém vzduchu nepřálo a tak patří náš obdiv všem vystavovatelům, kteří strávili dlouhé hodiny ve svých stáncích, ve vlhku a chladu. Návštěvníci měli možnost projít všechny výstavní prostory a trochu se ohřát v relativním teple klášterních chodeb. A občerstvení slané i sladké, teplé i studené udělalo své. Myslím, že ten kdo přišel nelitoval.





Poslední ohlédnutí za výstavou při odchodu z kláštera




      Pořadatelům přejeme, aby jim vydrželo odhodlání ve výstavách pokračovat i nadále, návštěvníkům, aby přišli ve stejně hojném počtu i příště, vystavovatelům, aby je neopouštěla chuť k tvorbě a udrželi svou prací při "životě" tradiční řemesla, kterým dnes hrozí definitivní zánik. 
                                                 
                                                
  Dámy a pánové hodně štěstí.



                                                                   Vážení a milí čtenáři a přátelé, 

      přejeme vám všem klidné a příjemné prožití adventního času, požehnané a klidné Vánoce prožité se svou rodinou. Nový rok 2023 aby přinesl kromě stálého zdraví, osobní spokojenosti i klidný a spokojený život v celé zemi.


      Přejí autoři příspěvku
                                    
                                                              V. M. S. + V. H.


                                                                         P.S.   Adventní koncert   
          

          
......................................................................................................................        

 Termíny mší v prosinci 

*********************************************************************************


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Červenec

Prosinec

Červen