Duben


Pozvánka



****************************************************************

 Milí čtenáři a přátelé, s prvním aprílem se opět hlásíme o vaši pozornost.

      První jarní měsíc utekl jako voda v řece a ukázal, jak bohatý repertoár počasí má v zásobě a dokáže ho skvěle předvést. Po jaru meteorologickém a následně i astronomickém přišlo to skutečné s občasným sněžením, mrazem, deštěm a nakonec i se sluncem a teplem. S Květnou nedělí se přiblížily  Velikonoce, největší církevní svátek. Jenom škoda, že nákaza Covidem ustupuje příliš pomalu a tak na rodinné a přátelské návštěvy bude platit určitě spousta omezení. Je to sice smutné, ale když už jsme to veškeré "příkoří" vydrželi už tak dlouho, tak nás ještě nějaký další čas omezení určitě nezlomí. 
      Ve sdělovacích prostředcích byl postup proti nákaze mnohdy označován válkou a tak nás napadá, že náš národ už přežil mnohé katastrofy, kdy omezení pohybu bylo tím nejmenším zlem.  Vždy přinesly  obrovské utrpení a přece lidé neztráceli naději na dobrý konec a veškerá omezení vyplývající ze situace museli snášet aby přežili. A odvolání nebylo. Epidemie přinese obrovské škody nejen ekonomické, ale i psychické a morální, ale přes všechny potíže věřme, že s přičiněním všech a s boží pomocí bude brzy zase lépe.
      Opusťme už epidemii a přejděme k tomu, co nás velmi brzy čeká a to jsou velikonoce. I když jsou jednotlivé dny Velikonoc dávno všem známé, snad nebude na škodu připomenout v krátkosti jejich význam a jak je vnímali a prožívali naši předkové  Začneme, jak se sluší a patří od počátku a tím je : 
Květná neděle - poslední postní neděle, v naší krajině spojená se svěcením kočiček, které nahrazují tady nedostupné palmové výhonky, použité davem při vstupu Ježíše do Jeruzaléma k vyzdobení cesty.

Květná neděle, svěcení "kočiček" 2021






Trocha ohlédnutí za svěcením v letech 2016 - 2020




                                                                                     




Období půstu doprovází procházení Křížové cesty a tak přikládáme několik fotek z té letošní. 
                                                                                      








Škaredá středa - je to den připomínající Jidášovu zradu svého Mistra, (zvaná třeba sazometná a i jinak). Ztratila tak trochu svůj význam, pokud se vymetání sazí po zimě týká. Bývalo zvykem také smýčení bytu prováděné s dobrou náladou a stálým úsměvem, jinak hrozí zamračená tvář po celý rok.

Zelený čtvrtek - zvony odlétají do Říma a nahrazují je 3x denně řehtačky mladých, dnes už také jen zřídka k vidění a slyšení. Měly by se jíst zelené pokrmy a kdo má možnost, měl by zasít hrách, ředkvičku a další zeleniny. Protože co se v tento den zaseje, dobře prospívá.

Velký pátek - poslední den půstu a střídmosti, připomenutí dne ukřižování Ježíše Krista. Nesmíme se ani dotknout masa, prát prádlo a hýbat se zemí.

Bílá sobota - kdysi se bílilo a uklízelo, aby chalupa byla dokonale uklizená, připravovala se sváteční jídla, pekly mazance, beránci a zdobily se kraslice. 

Boží hod velikonoční - v noci ze soboty na neděli vstal Kristus z mrtvých a tak je tahle neděle časem pohody, radosti a hodování. Na Boží hod se v kostele světily tradiční velikonoční pokrmy - beránci, mazance, vajíčka.

Velikonoční pondělí -  pomlázka - šlehání pomlázkou zvyk pocházející ještě z pohanských dob. Žena nebo dívka má být jemně pošlehána čerstvými, neloupanými a ještě neolistěnými vrbovými  proutky. Podle pranostik mladé vrbové proutky přináší zdraví a mládí  každé ženě a dívce, která jimi dostane našleháno. Za "omlazení" se odměňují kraslicemi.




.....................................................................................................................................


        Požehnané velikonoční svátky.

       Ať jsou plné tiché radosti a štěstí.

     Přejí autoři 

      V.M.S. + V.H. 
 
 .................................................................................


Bohoslužby v dubnu:

  • 4. dubna 2021 - mše začíná mimořádně v 16 hodin.


  • 10., 17., a 24, dubna - mše svatá začíná ve 14 hodin.

*********************************************************


 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Červenec

Prosinec

Červen