Leden


               Vítáme, vás všechny naše čtenáře a přátele u prvního čtení v roce 2021,
 
o kterém věříme, že se bude postupně zlepšovat a překoná ve všech směrech a hlavně v dobrém, právě skončený rok 2020. Ten se opravdu příliš nepovedl. Každému z vás, čtenářů a spolu s vámi všem lidem dobré vůle a poctivého a odpovědného přístupu k životu děkujeme za přízeň v minulosti a věříme, že nám ji zachováte i nadále. Prožijte prosím tenhle rok ve zdraví a beze strachu z nákazy, s dobrou náladou, duševní pohodou a se spoustou splněných přání. K tomu pro vás vyprošujeme boží pomoc a požehnání.
      Uplynulý rok přinesl nám všem ukázku, co dokáže příroda a možná i obyčejná nezodpovědnost nás lidí. Důsledek je všeobecně známý, nemá tedy význam se jím zde příliš zabývat. Od toho jsou odborníci (i když každý den se objeví nějaký další, který ví vše úplně nejlépe) a novináři. Nás se řádění viru v Čechách dotklo hlavně tím, že veškerý program plánovaný v kostele se bez náhrady zrušil. Adventní koncerty nebyly, každoroční a velmi očekávaný vánoční koncert ZŠ také ne a nedočkáme se ani tradičního zakončení vánočního období koncertním provedením České mše vánoční Smíšeným pěveckým sborem ze Spáleného Poříčí a jeho přáteli.
      Částečné uvolnění omezujících opatření v polovině listopadu umožnilo alespoň prožití adventního času v kostele, i když v podstatně komornějším provedením proti letům minulým. Páter Juan zajistil mši na všechny adventní neděle (tedy v našem případě na soboty). Na bohoslužbách se schází vždy jen hrstka nejvěrnějších návštěvníků, ale docela mile překvapilo, že se objevili noví a hlavně mladí věřící, mladé rodiny s dětmi. Snad to není jen náhodná návštěva a budou na pravidelné bohoslužby docházet častěji. Potíž je i v tom, že je neznáme a co hůř, při povinných maskách na obličeji je příště možná ani nepoznáme, když dnes s jistotou nepoznáváme ani lidi, které mnoho let známe. Nezbývá, než se nechat překvapit a očekávat překvapení příjemné.
      Součástí první adventní mše bylo i představení nového člena kláštera sv. Tomáše bratra Andrése Ampedia, který dokončil formaci ve Španělsku. Do Čech přišel zdaleka, z Panamské republiky. Členem augustiniánské komunity je od 22.11.2020, jáhenského vysvěcení se dočká zřejmě na jaře.
    Druhá adventní mše  byla ve znamení jisté naděje zejména pro augustiniánskou komunitu. P. Juan přivezl do našeho kostela tři možné adepty duchovního stavu, kteří mohou být posilou společenství u sv. Tomáše. Tedy pokud se rozhodnou pro řeholi a řád je ponechá v Praze.


Třetí adventní mše 28, listopadu 2020
      Čtvrtá adventní mše byla tak trochu posmutnělá. S naším společenstvím se loučil P. Jozef Ržonca, který odchází na nové působiště. Děkujeme mu za vše, co kdy pro náš kostel udělal a na novém působišti mu přejeme úspěch a boží požehnání. Ať na zdejší kostel nezapomene a přijede nás podle možnosti navštívit. Vždycky bude upřímně vítán.

     Advent skončil a půlnoční mše v našem kostele je vždy slavena v jiném čase. Loňská vánoční mše byla slavena 25.12. v podvečer. Nabízíme vám několik snímků z poslední mše v roce 2020, kterou byla "Slavnost narození páně".



                                 
                         


         
                                                      

 
Podvečerní kostel má zajímavou a romantickou atmosféru kdykoliv a ve vánočním čase  zvlášť. Chceme se s vámi o ni podělit několika snímky a ukázat naše historické jesličky. 






        Děkujeme za vaši pozornost a nezištnou přízeň. Věříme, že se budeme se všemi setkávat i nadále.

....................................................................................................................................
                                        
     A ještě jednou vše nejlepší do roku 2021

 přejí:
 
V. M. S. + V. H.

***********************************************************




P. S. Termíny bohoslužeb v lednu 2020:

2.1., 9.1., 16.1. 23.1., 30.1.2021 mše začíná vždy ve 14 hodin.



*******************************************************************************************




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Červenec

Prosinec

Červen