Září

 


       Milí naši čtenáři, 
snad jste všichni ve zdraví přežili prázdniny a dovolené, neunikla vám změna adresy blogu a tak vás odpočaté a zocelené znovu vítáme na našem, ale hlavně vašem blogu. Každým rokem se nám zdá, že další rok je kratší než ten předchozí, nedávno byly Vánoce a za chvíli budou zas. Jak začne škola, a to se právě stalo, rok spěje ke konci tempem přímo závratným. Ještěže se občas najde příjemná změna, která ukáže i jiné a řekněme příjemnější stránky života.
      Jednou z těch velmi  příjemných je návštěva přátel. Na své cestě po Brdech a Podbrdsku se u nás zastavili farníci ze Římsko katolické farnosti Žďár nad Sázavou - II. V zaječovském kostele před pokračováním cesty po brdském kraji odsloužil pěknou mši P. Vladimír Záleský. Za návštěvu, krásnou mši a milý vztah k zdejšímu poutnímu místu  srdečný dík všem žďárským poutníkům.

Foto Žďár 1 - 4: Mše žďárských poutníků





Další příjemností jsou dětské letní tábory. Z Kladna - Švermova přijíždí již několik let skupina, ve které je několik výtečných muzikantů a zpěváků a ti (nebo spíš ty, jedná se většinou o děvčata) se zúčastňují mše, nejen jako věřící, ale i jako nadané umělkyně. I když jména většiny z nich neznáme, rádi bychom jmenovali za všechny alespoň Barboru Harigelovou, které je už při svém mládí výtečnou varhanicí a zpěvačkou. Přejeme nejenom jí, ale všem kterých se to týká, aby svůj talent využili maximálně a aby je hudba i zpěv provázely celým jejich životem.

Fotky 5 - 8 : Pravidelná mše s účinkováním kladenských táborníků





     Tou nedávnou událostí byl  koncert pánů Beara Love/UK a Ondřeje Smeykala. Jak uvidíte z vložených fotografií, gongů a dalších nástrojů bylo úctyhodné množství. 

Fotky 9 - 12  Gongy a nástroje didgeridoo - neúplný výčet





      Pravda, z prvního setkání s didgeridoo a jedním gongem jsme měli jakousi představu, co nás při produkci čeká. Jenže se ukázalo, že naše představy byly velmi neúplné a zdaleka nedokázaly vystihnout to, co v průběhu večera následovalo.
      Nevíme jak vy, ale my jsme měli z dřívějška zafixovanou představu gongu jako nástroje, na nějž udeří (ve filmu) svalnatý muž, aby uvedl příchod významné osoby, nebo začátek nějaké, více či méně  umělecké scény. Nedokázali jsme si představit bohatství tónů, které skvělý muzikant, jakým určitě p. Love je, dokáže na zdánlivě jednoduchém nástroji vytvořit. Když tóny gongu podpoří zvuk didgeridoo a rozezní se v prostoru kostela, jedná se o zážitek, který svojí silou doslova prostoupí každého z diváků.  Prožitek z této hudby byl patrný na všech přítomných, na jejich soustředění, aby ani jeden z mnoha tónů neunikl pozornosti. Každému produkovaná hudba mohla připomínat něco trochu jiného, od relaxační po hudbu hodící se ke katastrofickému filmu a to především když umělec rozezněl a k tomu i roztočil velký gong, aby jeho zvuk pronikl do všech koutů.
      Zvláštní skupinou jsou skalní příznivci, kteří jejich vystoupení vyhledávají a cestují za nimi..  Ti přijeli vyzbrojeni karimatkami a kvůli dokonalému prožitku sledovali celé vystoupení v leže a v hlubokém soustředění. Zakončení celého vystoupení jemnou zvonkohrou mnozí ani nezaznamenali a do skutečnosti je vrátilo až rozsvícení kostelních reflektorů a pohyb okolo nich..
      Ať na vystoupení nahlížíme jakkoliv, jde o jedinečný duchovní a hudební zážitek, který je příjemné prožít. O tom jsou určitě přesvědčeni všichni posluchači, kteří zcela zaplnili kostel.
      Velké poděkování patří pořadatelům ze Spolku Zděná 2012, především paní Haně Klikové a jejím dvěma kolegyním za zvládnutí velkého množství diváků bez sporů a jiných nepříjemností, členům HZS Zaječov za pomoc při přípravě koncertu, zejména při stěhování obřího gongu a dalších nástrojů, paní Blance Křikavové za nezištné poskytnutí fotografií a za souhlas s jejich zveřejněním.
      Oběma umělcům patří srdečný dík všech okouzlených posluchačů za jejich vystoupení. Snad se nenašel nikdo, kdo by byl s koncertním zážitkem nespokojený. Přejeme umělcům spousty spokojených diváků na jejich cestě po celém světě a věříme, že na posluchače v zaječovském kostele nezapomenou a za čas si k nám znovu najdou cestu. Vždy budou srdečně vítáni.

Foto 13 - 16: Příprava na vystoupení





Foto  17 - 22: 
Záběry z koncertu







Foto23 - 24: 
Protagonisté koncertu (23) Bear Love/UK - gongy. (24) Ondřej Smeykal - australské didgeridoo




Zvonkohra - nástroj, kterým je ukončován koncert



      V srpnu bylo událostí k zaznamenání v našem kostele poměrně hodně. Září s sebou přináší mimo začátku školního roku i první podzimní dny. K tomuto měsíci patří již po mnoho let připomínka na pohnuté osudy některých našich spoluobčanů, kteří museli několik let svého života prožít v útvarech PTP.
Vzpomeneme na ně při mši v zaječovském kostele a při vzpomínce u pomníku PTP v Zaječově - Dolní Kvani. I když budete pravděpodobně daleko od místa celé akce, vzpomeňte spolu s přímými účastníky akce na všechny, kteří byli takto v životě poškozeni. Podrobnosti akce jsou na přiložené pozvánce.


Foto 26:   Pozvánka PTP




      Na tomto místě naše zářijové povídání končíme přáním, aby se nám všem vyhnuly zdravotní komplikace, děti mohly chodit do školy bez omezení, protože "dálková" výuka rodičům dost komplikuje život a zkrátka aby život šel bez zádrhelů a léto zvolna přešlo v léto babí a pak v nádherný podzim. K tomu snad přispěje i trocha božího požehnání, kterou všem čtenářům a přátelům přejeme. S tímto přáním se loučí autoři:

                                                                                           
        V. M. S. + V. H.


Program mší v září:  5. září 2020 - mše se nekoná

10. září 2020 - vzpomínka na PTP - začátek mše v 9.30 hodin

                                       12,. 19,. 26,. - mše začíná vždy ve 14 hodin 

                                                        Kontakt: sv.dobrotivá@post.cz


************************************************************************

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Červenec

Prosinec

Červen