Říjen

  

Milí a vážení naši čtenáři.
 
Vítáme vás na stránkách našeho blogu v tomto zvláštním a mnohdy krásném ročním období. Krásné je ve spoustě barev které s sebou přináší,  smutná je občasná nepřízeň počasí a hlavně také výhled na dlouhou a pro mnohé z nás i nepříjemnou zimu. I když....  Zejména děti budou mít určitě jiný (a to zásadně) názor. Je naděje, že Vánoce určitě budou!
      Krásné zářijové období zřejmě definitivně skončilo ještě před svátkem sv. Václava. Mimo krásného počasí se nám dostalo i "ponaučení", že nemáme příliš podceňovat přírodu, která zřejmě nás chce upozornit na to, kdo je na Zemi pánem a že  by se každý z nás měl chovat ke světu ve kterém žije a hlavně k nejbližšímu okolí s respektem,  náležitou opatrností a úctou. Jeden podivný a nenápadný virus ukazuje, jakou má sílu a jak dokáže změnit zaběhlý způsob života v celém světě. A to ani nechceme připomínat jeho dosavadní a určitě i budoucí oběti. 
     Co dělat?  Život se nedá jen tak lehce zastavit a nám nezbývá než se s danou situací naučit žít a snést i zavedená omezení s vírou, že povedou k "normálnímu" životu, takovému, jaký jsme žili před epidemií. Snad nás tenhle prožitek alespoň trochu naučí brát ohledy na okolí, spoluobčany a především dbát na svoje zdraví a v případě onemocnění chovat se odpovědně a nákazu vědomě nešířit.
      Poněkud pesimistický úvod tímto končí a vracíme se k tomu příjemnějšímu, co se v září událo. První  a hlavní událostí byla každoroční vzpomínka na bývalé příslušníky zvláštních vojenských útvarů, známých především jako útvary PTP.  Těch skutečných bývalých "pétépáků" se v relativním zdraví dožilo jen několik a letošní vzpomínka byla ochuzena o účast slovenských PTP . Ne, že by nebyli ochotni opět přijet, ale epidemiologická situace a zdravotní omezení v obou státech setkání zásadně zkomplikovalo. Snad příště. I když lze celkem oprávněně předpokládat, že počet těch, kterých se vzpomínka týká především, se ze zdravotních důvodů opět sníží. Ale i tak věříme, že vzpomínka na nespravedlnost let minulých nezapadne a budou ji nadále udržovat  příbuzní a přátelé. Samozřejmě, že "Spolek Zděná 2012", který se zavázal tradici udržovat, svému slibu a danému slovu určitě dostojí.
      Mši svatou opět celebroval hlavní armádní kaplan plk. Jaroslav Knichal. Mše je při této vzpomínce vždy krásná a dojemná. Vždy je úžasné sledovat, jak se po mši těch několik starých pánů srdečně zdraví, jakou radost mají z opětovného setkání po roce a jak si mají vždy něco nového sdělit.









      Účastníci mše se z kostela přesunuli k Památníku PTP, který je umístěný před bývalými kasárnami v Zaječově - Dolní Kvani (mezi "pétépáky" nazývanou Santa Grus).  Slavnostní ráz setkání podtrhla přítomnost vojáků z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců.   Vojáci také zajistili slavnostní položení věnců k památníku, hudbu a čestnou stráž u pomníku.









      Po slavnostním obřadu, který v závěru trochu pokazil déšť se účastníci setkání spolu s představiteli obce a hosty přesunuli do Lidového domu na společný oběd a besedu k tématu PTP.



      Abychom nezůstali jen u vzpomínek na minulé a nepříjemné časy, máme i příjemnější zprávu. Po čase byli ve místním kostele pokřtění další noví křesťané. Množné číslo je naprosto v pořádku, protože nepamatujeme v posledních letech křest dvojčat.  Páter Juan pokřtil Amalii - Marii a Lukáše - Davida z Hořovic. Dětem přejeme, aby vrůstaly s božím požehnáním v klidu, míru, štěstí a spokojenosti a aby nezapomínaly na víru, stejně jako na místo, kde přijaly křest. Rodičům přejeme dostatek sil a trpělivosti k jejich zdravé výchově a dětem i jejich rodičům společně, aby to nejcennější co mají, tedy svůj život, prožili ve zdraví a spokojenosti.

 Křest hořovických sourozenců - dvojčat






      Mše 26. září 2020 byla sloužena k památce jednoho z nejvýznamnějších patronů české země sv. Václava. Celebroval ji P. Juan Provecho.
      Říjen i díky nejasnému a hlavně nepředvídatelnému vývoji pandemie Covidu-19 zůstává s výjimkou mší bez předem plánovaných akcí. Proto se v závěru dnešního článku vrátíme trochu do historie, tentokrát do relativně nedávné, to je do roku 1948. Text vybral a připravil p. Kastner:


Výzdoba kostela 1948 (Zprávy z našich farností)

Jistě jste si o pouti 29. srpna všimli krásného, nového antipedia (ozdobný pás na přední straně oltáře) s nápisem: "Svatá Panno Dobrotivá, oroduj za nás". Bylo zhotoveno ctihodnými sestrami u hluchoněmých dívek v Krči nákladem 2 250 Kčs. Tytéž sestry opravily nám i pěkná 4 bílá mešní roucha a zhotovily 6 nových rochetek (krátké bílé obřadní roucho) pro ministranty.

(Poznámka: autor textu ve věstníku text vyšitý na antipediu volně doplnil, zřejmě podle vlastního uvážení.)

Oltář v kapli sv. Dobrotivé. Kaple se nachází za hlavním oltářem.


 Detail antipedia


V září dokončil mistr Bříza z Hořovic nátěr kostelních střech a příbytků, vyčistil žlaby a rýny (okapové roury) a znovu natřel kříž na střeše kostela. Celkový náklad je značný, 46 265 Kčs. Vaše dary na kostel umožňují tyto opravy.

Tolik zpráva z "Věstníku děkanství hořovického"  ročníku 1948. 

Touto historickou připomínkou se s vámi, našimi milými čtenáři loučíme a věříme, že se ve zdraví opět setkáme u našeho blogu v listopadu kdy začíná advent a možná už budeme vědět, kdy a jestli vůbec budou v našem kostele adventní koncerty. Předpokládáme ovšem, že "virtuální" šotek nás opět nepřinutí změnit adresu blogu. Všem vám, kteří pravidelně, nebo i jen občas otevíráte tyto stránky za vaši přízeň srdečně děkujeme.

......................................................................................


                     Krásné prožívání příjemného a barevného podzimu a na setkání v lepších časech se těší autoři:

                                                                

 V. M. S. + V. H.


Termíny mší v říjnu:


První sobotu v měsíci tj. 3. října,  mše není. 10., 17., 24., 31. října pravidelná mše začíná

 vždy ve 14 hodin


Kontakt: sv.dobrotiva@post.cz


******************************************************





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Červenec

Prosinec

Červen